Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Δελτίο Στάθμευσης ΑμεΑ



 

   

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

(Άρθρο 7Α)

 

 
 







  1. Έκδοση δελτίου στάθμευσης

(α)  Εκδίδεται δελτίο στάθμευσης σε άτομα με αναπηρίες, που επηρεάζουν σοβαρά τη διακίνησή τους με τα πόδια, σε τυφλά άτομα και σε άτομα με σοβαρή αναπηρία στα άνω άκρα ως ορίζεται πιο κάτω στην υποπαράγραφο (δ) της παραγράφου 2. του παρόντος Παραρτήματος.

 

(β) Το δελτίο στάθμευσης αναπήρων εκδίδεται από «το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

 

Επίσημη Εφημερίδα Ε.Ε.,L167 12.6.1998, σ.25

(γ)  Το δελτίο στάθμευσης είναι χρώματος γαλάζιου και έχει το σχήμα, τις διαστάσεις και το περιεχόμενο με βάση το ενιαίο κοινοτικό υπόδειγμα, όπως αυτό καθορίζεται στο Παράρτημα της Σύστασης του Συμβουλίου της 4ης Ιουνίου 1998,98/376/ΕΚ.

 

  1. Δικαιούχοι δελτίου στάθμευσης

(α)  Το δελτίο στάθμευσης για άτομα με αναπηρίες, παρέχει το δικαίωμα για προνομιακή στάθμευση των οχημάτων που οδηγούνται από άτομα με αναπηρίες ή μεταφέρουν άτομα με αναπηρίες, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Παραρτήματος.

 

(β) Για την έκδοση του δελτίου στάθμευσης απαιτείται

 

(i)              η υποβολή αίτησης στο «Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, συνοδευόμενη από τα κατάλληλα ιατρικά πιστοποιητικά

 

«Νοείται ότι, για τα άτομα με αναπηρίες που περιλαμβάνονται στις καθοριζόμενες κατηγορίες στα στοιχεία (i), (ii), (iii), (iv) και (v) της υποπαραγράφου (δ) της παραγράφου 2. δεν απαιτείται η υποβολή ιατρικών πιστοποιητικών για την έκδοση του δελτίου στάθμευσης.»

 

(ii)            η υποβολή «δύο» πρόσφατων φωτογραφιών, υπογραμμένων στο πίσω μέρος από τον αιτητή.

 

(γ) Το  δελτίο στάθμευσης έχει διάρκεια ισχύος τριών (3) ετών και ανανεώνεται αυτοδικαίως από το «Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, ένα μήνα πριν από τη λήξη της ημερομηνίας που αναγράφεται σ’ αυτό»

 

«Νοείται ότι, δελτίο στάθμευσης που εκδόθηκε από άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανανεώνεται αυτοδικαίως από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες ένα μήνα πριν από τη λήξη της ημερομηνίας που αναγράφεται σ’ αυτό.»

 

Νοείται επίσης ότι, αν το δελτίο στάθμευσης παύσει να χρησιμοποιείται από το δικαιούχο κάτοχό του, τότε αυτό πρέπει να επιστρέφεται στο «Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες.»

 

(δ) Κατηγορίες ατόμων με αναπηρίες που είναι δικαιούχοι δελτίου στάθμευσης

 

« (i) Οι λήπτες της χορηγίας σε τυφλούς με βάση  τους περί Παροχής Ειδικών Χορηγιών Νόμους του 1996 έως 2009 και τον περί Παροχής Ειδικής Χορηγίας σε Τυφλούς Νόμο του 2011∙

 

(ii) Οι λήπτες του επιδόματος φροντίδας σε τετραπληγικά άτομα που καταβάλλεται από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με βάση το Σχέδιο Παροχής Επιδόματος σε Τετραπληγικά Άτομα

 

(iii)Οι λήπτες του επιδόματος φροντίδας σε παραπληγικά άτομα που καταβάλλεται από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με βάση το Σχέδιο Παροχής Επιδομάτων Φροντίδας σε Παραπληγικά Άτομα και

 

(iv) Οι λήπτες του επιδόματος βαριάς κινητικής αναπηρίας που καταβάλλεται από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με βάση το Σχέδιο Παροχής Επιδόματος Βαριάς Κινητικής Αναπηρίας.»

 

(v)  Τα άτοµα µε αναπηρία που λαµβάνουν οικονοµική βοήθεια για απόκτηση αυτοκινήτου, σύµφωνα µε το εκάστοτε Σχέδιο Παροχής Οικονοµικής Βοήθειας σε Άτοµα µε Αναπηρία για Απόκτηση Αυτοκινήτου που εκδίδεται µε απόφαση του Υπουργικού Συµβουλίου.

 

(vi)   Άτοµα µε νοητική αναπηρία, νοουµένου ότι τα άτοµα αυτά αντιµετωπίζουν πρόσθετα προβλήµατα κινητικότητας.

 

«(vii) Άτομα με κινητική αναπηρία, η οποία προκαλεί σοβαρό περιορισμό της λειτουργικότητας της βάδισης σε βαθμό που να αδυνατούν να περπατήσουν πέραν των πενήντα με εκατό μέτρων.

 

Νοείται ότι το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες δύναται να καλεί τους αιτητές για αξιολόγηση.»

 

(ε) Οι οργανώσεις που παρέχουν φροντίδα στα άτοµα µε αναπηρίες, που πληρούν τις προϋποθέσεις της υποπαραγράφου  (δ) της παραγράφου 2. του παρόντος Παραρτήµατος, δικαιούνται να χρησιμοποιούν το δελτίο στάθµευσης για οχήµατα που µεταφέρουν αναπήρους δεδοµένου ότι θα υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο για σωστή χρήση του δελτίου αυτού.

 

3.Επίδειξη του δελτίου στάθμευσης

 

 (α) Το δελτίο στάθµευσης τοποθετείται στο πάνω µέρος του ταµπλό του αυτοκινήτου με το μπροστινό μέρος του, που φέρει αναπηρικό σήμα, να είναι ορατό.

 

(β) Το δελτίο στάθμευσης χρησιμοποιείται μόνο όταν ο δικαιούχος κάνει χρήση του δικαιώματος στάθμευσης σε χώρους που αναφέρονται στην παράγραφο 4. πιο κάτω.

 

4. Χώροι στους οποίους επιτρέπεται η προνοµιακή στάθµευση:

 
 

(α) ∆ρόµοι µε παρκόµετρα όπου η στάθµευση για τους κατόχους του δελτίου είναι δωρεάν και χωρίς χρονικό όριο.

 

(β) ∆ρόµοι µε µονή ή διπλή κίτρινη γραµµή για τρεις ώρες νοουµένου ότι οι         δρόµοι αυτοί  έχουν   προηγουµένως καθοριστεί ως επιτρεπόµενοι χώροι προνοµιακής στάθμευσης για αναπήρους από την Τεχνική         Επιτροπή του Κεντρικού Φορέα γιαΕπίλυση Κυκλοφοριακών προβληµάτων. Στις περιπτώσεις αυτές το δικαίωµα προνομιακής στάθμευσης αναγράφεται σε ειδική πινακίδα.

 

5.  Υποχρεώσεις των δικαιούχων χρήσης του δελτίου στάθµευσης:

 

(α) Ο δικαιούχος φέρει ευθύνη για τη σωστή και εύλογη χρήση του δελτίου στάθµευσης. 

 

 (β) Η χρήση του δελτίου στάθµευσης δεν επιτρέπεται από τρίτους µη δικαιούχους, γι’ αυτό και το δελτίο δεν πρέπει να παραµένει στο ταµπλό του αυτοκινήτου, όταν αυτό δε µεταφέρει το δικαιούχο.

 

(γ)  Πρέπει να διασφαλίζεται η καλή κατάσταση του δελτίου, ώστε όλες οι πληροφορίες να είναι ορατές, και σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι αναγνώσιμες, τότε το δελτίο στάθμευσης πρέπει να αντικαθίσταται έπειτα από σχετική αίτηση «στο Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες.»

 


(δ)  Το δελτίο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για εξυπηρέτηση άλλων επιβατών, όταν ο δικαιούχος παραμένει στο αυτοκίνητο, εκτός αν ο συνοδός του δικαιούχου παραμένει στο αυτοκίνητο περιμένοντας το δικαιούχο να επιστρέψει.

3 σχόλια: